The imaginist's chocolate cake

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There are some people who don't like stories. A friend of mine told me he never reads fiction because we understand so few things about the world, so why waste what little time we have reading something that somebody just made up? I felt a pang of guilt becuase although I sometimes delve into history, art and biographies, there's so much that I'm not aware of. Then there are others who tell you that fiction is bad because it makes us long for a different life which we can never have and only leaves us with a lingering sense of dissatisfaction. Personally though, I think I couldn't live without stories; there's something so wonderful about being taken on a journey through a labyrinth of words and also I come from a family of bookworms where it would have been a sin NOT to read and where novels are most highly prized. As a teenager, I sat alone in the corner at school lost in books by Camus, de Beauvoir, Paul Auster and Bruce Chatwin and can safely say, it was the only thing that helped get me through.
Last weekend, I entered a speech contest and talked about how important it is to not give up your imagination. Unfortunately, nobody really seemed interested or to understand and I left feeling disillusioned and convinced that my other friends were right: stories don't matter.

The day after though, I saw a wonderful film about the power of stories and the imagination called The Fall where a little girl in hospital befriends a paralysed stuntman who tells her an incredible epic tale set in a faraway land. Little by little the story of other characters becomes their story and we see it unfolding in rich, beautiful images. As the minutes slipped by, I found myself so caught up in this film that I never noticed the two hours going by and was truly heartbroken at the many moving parts of the story. Coming out into the daylight afterwards, everything seemed so surreal and I found myself unable to switch off from this other world and leave it behind.

The cake recipe below has perhaps been my most used one since I discovered it in Nigella Lawson's Feast. It's very simple and is guaranteed to lift your mood on even the greyest of days or is a perfect accompaniment when you settle down with a good book.

Old fashioned chocolate cake

150g soft butter
100g sugar
3 large eggs
40g best quality cocoa
200g flour
1 packet baking powder
1 small tub of crème fraîche

Grease and line a springfrom tin and pre-heat the oven to 160°

1. Just put all the ingredients into a large mixing bowl and blend with an electric hand-held mixer until smooth. Add some milk if it's too dry.
2. Now pour the cake batter into the tin and bake in the oven for around 30 mins.



J'ai décidé d'écrire une version française. Ca me permettra aussi de ne pas oublier mon français comme je le pratique si peu en ce moment. Je m'excuse d'abord pour les fautes d'orthographe!

Il y des gens qui n'aiment pas les contes. Ils trouvent que l'on comprend si peu du monde que ce serait dommage de passer tant de notre temps précieux avec des romans. Il y a aussi des personnes qui pensent que de tels romans sont dangereux car ils nous donnent envie d'avoir une vie différente et impossible à obtenir. Pour moi, c'était plutôt le contraire. Sans Camus, Proust, Auster, je ne sais pas ce que j'aurais fait pendant mon adolescence si triste. Quand la vie nous est insupportable, il n'y a rien de mieux à faire que prendre un livre et se perdre dans des phrases sans cesse.

Ma participation le week-end dernier au concours du Toastmasters m'avait laissée un peu déçue. Dans mon speech j'ai parlé de ma passion pour les romans mais franchement, j'avais l'impression que tout cela ne comptait guère pour la plupart des gens....Et pourtant peut-être ce n'est pas toujours le cas. Le lendemain j'ai vu un film si merveilleux et beau (qui passe malheureusement presque inapperçu) où on est vraiment plongé dans un autre univers. The Fall est l'histoire d'une petite fille qui s'attache à un patient paralysé. Il lui raconte une conte extraordinaire que nous voyons sur l'écran. Quand ils sont obligés à retourner à leur chambres d'hôpital, il se sentent si frustrés et peu à peu cette conte fusionne avec la vie. Honnêtement, je peux dire que j'ai rarement trouvé un film si émouvant (je n'ai pas honte à dire que j'ai versé pas mal de larmes vers la fin) et je me sentais bien rassurée que l'imagination ne sert pas seulement aux enfants.

La recette pour le gâteau au chocolat est issue du livre merveilleux Feast, par Nigella Lawson et convient parfaitement aux imaginistes inguérissables comme moi pour de longs voyages avec son roman.

150g de beurre
100g de sucre
3 oeufs
40g de cacao en poudre non sucré (j'aime Van Houten)
200g de farine
1 sachet de levure chimique
150g de crème fraîche

Préchauffez le four à 160°C et chemisez de papier sulfarisé un moule à gâteau springform.

1. Mélangez tous les ingrédients dans un grand bol jusqu'a ce que tout soit lisse. Ajoutez un peu de lait s'il est nécessaire.
2. Versez dans le moule et faites cuire dans le four pendant environ 30 minutes.





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